Scheiden met koophuis

Een lastig besluit, maar toch genomen. Jullie gaan scheiden. Samen wonen jullie in een huis dat destijds met veel liefde en plezier is gekocht en ingericht. Het is een omgeving vol herinneringen, een plek die zolang jouw thuis was. Wat gebeurt er met deze woning? Wil een van jullie er graag blijven wonen óf is het beter deze te verkopen, zodat je beiden volledig opnieuw kunt beginnen?

Voordat je een keus kunt maken, dien je natuurlijk op de hoogte te zijn van de opties en gevolgen. Bij Rechtsinfo.nl verzamel jij gemakkelijk alle benodigde informatie zodat je weloverwogen een beslissing kunt maken.

Wie is de eigenaar van de woning?

Allereerst is het belangrijk na te gaan wie de eigenaar van de woning is. Dit klinkt wellicht heel eenvoudig, maar soms is het niet zo logisch als het lijkt. Het juridisch eigendom van de woning is in handen van degene die volgens het kadaster eigenaar is van de woning.

Eén eigenaar van de koopwoning

Jullie zijn getrouwd op basis van huwelijkse voorwaarden. In de huwelijkse voorwaarden hebben jullie vastgelegd wie de eigenaar van de woning en hypotheekschuld is. Het gaat hier om slechts één van jullie beiden.
Wanneer er sprake is van één eigenaar, dan hoeft de woning niet te worden verdeeld. De rechtmatige eigenaar mag in het huis blijven wonen en de ander zal moeten vertrekken. Is jouw partner de eigenaar en wil hij dat jij het huis verlaat, dan moet jij je daaraan houden. Je bent per slot van rekening geen eigenaar van de woning en hebt daarom nergens recht op. Hoe vervelend dat ook klinkt. Andersom geldt deze regel natuurlijk ook.

Beide eigenaar van de koopwoning

Wanneer jullie zijn getrouwd in gemeenschap van goederen, zijn volgens de wet alle aankopen die jullie vóór en tijdens het huwelijk hebben verricht van jullie samen. Dit geldt ook voor een koopwoning. Jullie zijn ook beide eigenaar wanneer jullie samen de hypotheek hebben afgesloten en allebei in de hypotheekakte staan vermeld. In dit geval heeft de notaris jullie alle twee ingeschreven bij het kadaster als rechtmatige eigenaar.
Wanneer jullie beide eigenaar zijn van de woning, dan hebben jullie gelijke rechten. De woning en hypotheek zal daarom verdeeld moeten worden. Lastig, want jullie willen samen niet meer onder één dak leven. Er moet daarom een beslissing worden gemaakt over de bestemming van de woning. Gaan jullie verkopen of blijft een van jullie er wonen? In het laatste geval zal degene die er blijft wonen de ander moeten uitkopen. Willen jullie er beiden graag blijven wonen en komen jullie er samen niet uit, dan is het mogelijk een rechter uitspraak te laten doen.

De opties scheiden met een koophuis

Kiezen jullie ervoor te scheiden en hebben jullie een koophuis, dan zijn er twee opties.

1. Het huis wordt verkocht
2. Eén van jullie blijft in het huis wonen en koopt de ander uit

Voor welke optie je ook kiest, het is van belang eerst naar de financiële situatie van de woning te kijken.

Wat is de waarde van de woning?

Willen jullie het huis verkopen of blijft een van jullie er na de scheiding wonen? Een taxatie kan het maken van een beslissing – over wat te doen met jullie koophuis – gemakkelijker maken. Zijn jullie beiden van mening dat de meest recente WOZ-waarde overeenkomt met de waarde van de woning, dan kunnen jullie er ook voor kiezen deze gegevens aan te houden. Je bespaart hiermee de kosten van een taxateur. Is de waarde van de woning bekend, dan is het tijd te starten met het inventariseren van de hypotheeksituatie.
Stel, jullie besluiten het huis te verkopen en zijn beiden eigenaar, waarmee krijgen jullie na verkoop dan te maken? Met een restschuld of overwaarde? Om dit van tevoren goed in kaart te brengen is het noodzakelijk de hypotheeksituatie eerst te inventariseren.

Wat is de taxatiewaarde of WOZ-waarde?

Ieder jaar ontvang je van de belastingdienst de meest recente WOZ-waarde. Denk je dat deze WOZ-waarde niet overeenkomt met de huidige waarde van jullie huis, omdat bijvoorbeeld de woningmarkt in korte tijd een groei heeft doorgemaakt, laat dan een taxateur de waarde van de woning bepalen.

Hoe hoog is de hypotheekschuld?

Jaarlijks ontvang jij van jouw hypotheekverstrekker een overzicht waarin de hoogte van de hypotheekschuld staat vermeld. Heb jij dit formulier niet bij de hand of ben je benieuwd naar de exacte hoogte van dit moment, neem dan contact op met de hypotheekverstrekker.

Bij het aangaan van een hypotheek sluiten stellen vaak een levensverzekering af, in het geval er iets met een van hen beiden gebeurt. Ga na of jullie destijds een levensverzekering, beleggingsrekening of bankspaarrekening hebben afgesloten. Zoek in het bevestigende geval uit wat de waarde is van deze post(en). Wanneer jij toegang hebt tot al deze informatie ben je in staat te achterhalen wat de eindstand zal brengen; overwaarde of onderwaarde.

Hulp bij scheiden met een koopwoning

Hebben jullie gekozen te gaan scheiden, dan komt er een hoop op jullie af. Zowel wat betreft het emotionele aspect als de praktische zaken. Jullie moeten nadenken over niet alleen het huis maar ook de verdeling van jullie inboedel, alimentatie en eventuele afspraken over de kinderen. Gaan jullie de woning verkopen of blijft een van jullie er wonen én zo ja wie? Het zijn beslissingen die je alleen kunt maken wanneer je volledig op de hoogte bent van jouw situatie en de mogelijke gevolgen. Kan jij hulp gebruiken bij jouw scheiding? Op rechtsinfo.nl vergelijken we verschillende scheidingsexperts die hulp aanbieden bij scheiden. Bepaal wat jij belangrijk vindt en neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Meer informatie over scheiden met een koophuis

Zou je graag meer weten over scheiden met een koophuis, stuur ons dan geheel vrijblijvend een bericht via ons contactformulier. Wij zullen na ontvangst zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden