Snel scheiden
Het besluit om te scheiden en het regelen van de scheiding zelf, is vaak een vervelende periode. Het liefst wil je deze periode dan ook zo snel mogelijk achter de rug hebben en de scheiding zo snel mogelijk geregeld hebben.
Hoe snel kan ik scheiden?
In het snelste geval kan een scheiding, inclusief de uitspraak van de rechtbank, in ongeveer een maand afgewikkeld worden. Om dit te realiseren, moeten alle omstandigheden echter wel optimaal zijn. In de meeste gevallen duurt een scheiding langer, soms tot wel 2 jaar.
Hoe kan ik zo snel mogelijk scheiden?
Waarschijnlijk wil je vooral snel scheiden wanneer het contact tussen jou en je toekomstige ex-partner slecht is. Maar juist in dat geval duurt een scheiding vaak lang, omdat beide partners een eigen advocaat in de arm nemen. De rechter hoort dan eerst beide partijen voordat hij een uitspraak doet over de scheiding. Na de uitspraak is er dan nog de mogelijkheid om in beroep te gaan, waardoor de afwikkeling van de scheiding nog langer duurt.
Wil je snel scheiden, probeer het contact met je toekomstige ex-partner dan dus goed te houden. Dien gezamenlijk het verzoek tot echtscheiding in, zodat met één advocaat gewerkt kan worden en er na afloop geen hoger beroep mogelijk is. Helemaal ideaal is de situatie als het jullie samen ook al is gelukt om verdere afspraken te maken. Dit zijn bijvoorbeeld afspraken over de verdeling van de inboedel en eventuele alimentatie. Deze afspraken leggen jullie vast in het echtscheidingsconvenant. Als jullie minderjarige kinderen hebben, moet er ook een ouderschapsplan komen. Wanneer jullie dit in goed overleg op kunnen stellen en alle documenten in één keer aan de rechter kunnen voorleggen, hoeft deze alleen nog maar uitspraak te doen.
Versneld scheiden
In sommige gevallen is het mogelijk om een versnelde behandeling van het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank aan te vragen. Je moet dan wel aan kunnen tonen dat het afhandelen van de scheiding haast is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een nieuw huis hebt gekocht en in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Je kunt het huis dan pas na de scheiding echt kopen, omdat het anders binnen de gemeenschap van goederen valt, terwijl dat juist niet de bedoeling is.