Verhuizen na een scheiding
Na een scheiding kan het voorkomen dat je wilt verhuizen, bijvoorbeeld vanwege een nieuwe relatie of een nieuwe baan in een andere plaats. Wanneer je samen met je ex-partner kinderen hebt en samen het gezag over deze kinderen hebt, kan dit echter niet zomaar.
Afstand
Als jullie het gezag over de kinderen delen, heb je toestemming van je ex-partner nodig. Wanneer je ook na de verhuizing dichtbij blijft, zal dit in de meeste gevallen geen probleem zijn. Een grotere afstand kan echter weerstand oproepen, omdat dit in de meeste gevallen gevolgen heeft voor hoe vaak je ex-partner de kinderen kan zien. Wanneer jullie een co-ouderschap hebben, wordt een maximale afstand van ongeveer 7 kilometer hemelsbreed gehanteerd als richtlijn. Als je buiten die grens wilt verhuizen, wordt geadviseerd om een nieuwe ouderschapsplan op te stellen. Het co-ouderschap is dan meestal niet te handhaven.
Geen toestemming
Zonder toestemming van je ex-partner kun je in principe niet verhuizen als jullie samen kinderen hebben. Mocht je de verhuizing toch door willen zetten, dan kun je bij de rechtbank een verzoek indienen en om vervangende toestemming van de rechter vragen.
Criteria
De rechter kijkt bij zijn beslissing naar een aantal criteria. Allereerst is de noodzaak van de verhuizing van belang. Er is bijvoorbeeld een noodzaak wanneer je door je werk verplicht wordt overgeplaatst naar een andere locatie met lange reisafstand. Ook de mate waarin de verhuizing is doordacht en voorbereid, speelt een rol. Oriënteer je vooraf bijvoorbeeld op mogelijkheden voor kinderopvang. Daarnaast wordt verwacht dat je nadenkt over een voorstel om je ex-partner te compenseren voor het feit dat hij of zij de kinderen waarschijnlijk minder vaak zal zien. Dit kan in de vorm van financiële compensatie of uitbreiding van de omgangsregeling. Door een grotere afstand is ook meer overleg tussen jou en je ex-partner nodig. Goede communicatie is dus een factor die de rechter zeker mee zal nemen bij de beslissing.
Ook de verdeling van de zorgtaken speelt een rol. Als je ex-partner bijvoorbeeld altijd degene was die meeging naar zwemlessen en aanwezig was bij schoolactiviteiten, zou hij of zij deze actieve rol ook na de verhuizing moeten kunnen behouden. In de meeste gevallen is dat bij een grote afstand echter niet meer mogelijk, wat reden kan zijn om de verhuizing af te wijzen. Dit hangt samen met de frequentie van contact tussen de kinderen en je ex-partner. Als de kinderen bijvoorbeeld eens in de 2 weken een weekend bij je ex-partner zijn, is de kans groot dat dit na de verhuizing prima gehandhaafd kan worden en is er weinig bezwaar tegen een verhuizing. Hierbij wordt echter ook nog gekeken naar de leeftijd van de kinderen en de extra kosten die de verhuizing met zich meebrengt voor de omgangsregeling. Bijvoorbeeld de reiskosten die je ex-partner moet maken om de kinderen op te halen.
Meest gestelde vragen
Hoe neem ik de hypotheek over na de scheiding?
Als jij in jullie gezamenlijke woning wilt blijven wonen na de scheiding, zal je de hypotheek over moeten nemen. De…
Lees meer →