Werkt het ouderschapsplan vechtscheiding in de hand?
In 2009 werd het verplichte ouderschapsplan ingesteld voor ouders die uit elkaar gaan. Deze vastgelegde afspraken zouden ervoor moeten zorgen dat ouders die niet meer samen zijn, nog wel samen het kind op kunnen voeden.
Maar wat blijkt nu? Sinds de invoering van het verplichte ouderschapsplan, is het aantal vechtscheidingen met zeker 15% toegenomen. En dat is zeker niet in het belang van het kind, vooral niet als dit kind niet gehoord wordt in het proces.
Wat is het ouderschapsplan?
Over het ouderschapsplan bestaan veel misverstanden. Zo nemen veel mensen ten onrechte aan dat het alleen van toepassing is op een echtscheiding, terwijl samenwonende ouders met gezamenlijk gezag die uit elkaar gaan ook een verplichting hebben tot het maken van afspraken. En deze afspraken vallen niet alleen binnen de omgangsregeling.
Naast hoe de omgang met de kinderen geregeld wordt tussen beiden, moet er ook gekeken worden hoe de zorg en opvoeding verdeeld wordt; de zogenaamde zorgregeling. Daarnaast wordt afgesproken hoe de ouders elkaar op de hoogte houden van belangrijke zaken (schoolkeuze, eventuele verhuizing) en de kosten van verzorging en opvoeding. Op rechtwijzer.nl kun je een online ouderschapsplan opstellen.
De problemen met de verplichtstelling
Volgens de wet heeft inmiddels elk kind recht op gelijkwaardig ouderschap na scheiding. Dit betekent in de praktijk, zo stelt het onderzoek, dat ouders na een scheiding allebei een even groot deel van de opvoeding op zich willen nemen, terwijl deze verhouding vóór de scheiding heel anders lag. En dit soort veranderingen, gepaard met de nodige conclusies, maakt een scheiding er niet gemakkelijker op voor kinderen.
De mening van het kind
En daarom moeten kinderen inbreng krijgen bij het opstellen van het verplichte ouderschapsplan, zo stelt Veronica Smits in haar proefschrift (Tilburg University). Volgens haar hebben kinderen recht op participatie, en met het kind gehoord worden in zijn/haar wensen en visie. Dat kinderen, op heel jonge leeftijd of overmand door emoties, misschien niet weten wat het beste voor henzelf is, onderkent ze. In de toekomst zouden advocaat en rechter daarom intensiever samen moeten werken met gedragsdeskundigen, zodat het ouderschapsplan in het belang van het kind staat zoals bedoelt, en het aantal vechtscheidingen in de kiem wordt gesmoord.