Na samenwonen uit elkaar: hoe zit dat?
Voor koppels die uit elkaar gaan nadat ze een (lange) tijd hebben samengewoond, komt er minder bij kijken dan koppels die uit de echt scheiden. Toch kan ook deze relatiebreuk tot allerhande moeilijkheden en conflicten leiden. Waar moet je allemaal aan denken?
Samenwonen met samenlevingscontract
Koppels die gaan samenwonen kiezen er zelf voor of ze wel of geen samenlevingscontract opstellen. Wat staat er in zo’n samenlevingscontract? Hierin worden onder andere afspraken opgenomen over:
- De (gezamenlijke) bankrekening,
- De zorg en opvoeding van de kinderen en de bekostiging hiervan,
- De verdeling van de kosten in en omtrent het huis, zoals boodschappen, kleding en woonlasten,
- De verdeling van jullie bezittingen als jullie uit elkaar gaan,
- De manier waarop bezittingen, goederen en inboedel verdeeld worden als een van de partners komt te overlijden.
Je kunt je voorstellen dat deze afspraken allemaal aan bod komen als jullie met een samenlevingscontract uit elkaar gaan.
Uit elkaar met een samenlevingscontract
Als je uit elkaar gaat betekent dit niet direct het einde van het samenlevingscontract. Jullie mogen namelijk zelf bepalen hoe en wanneer dit contract beëindigd wordt; hier is geen notaris voor nodig. Het kan zijn dat jullie in het contract hebben opgenomen hoe spullen verdeeld worden, hoe de alimentatieregeling eventueel plaatsvindt of wie in het huis mag blijven wonen. Over het algemeen geschiedt de loop van zaken dan ook zoals in het samenlevingscontract beschreven is. Alle zaken die niet opgenomen zijn in het samenlevingscontract, geschieden volgens dezelfde regeling als bij een breuk zonder samenlevingscontract.
Uit elkaar zonder een samenlevingscontract
In het geval dat jullie geen samenlevingscontract hebben, of het samenlevingscontract de lading niet voldoende dekt, zullen jullie zelf afspraken moeten maken over de procedure en de toekomst. Dit gaat om de zaken van begin tot eind: aan de ene kant moet besloten worden wie eventueel het koop- of huurhuis blijft bewonen, aan de andere kant zullen er afspraken gemaakt moeten worden over eventuele kinderen. Als je hier samen niet uitkomt, kun je de hulp van een bemiddelaar of mediator inschakelen. Deze communicatiedeskundige heeft de juridische kennis en de ervaring om jullie op de juiste manier met elkaar in gesprek te brengen.
Uit elkaar met kinderen
Of je nu uit elkaar gaat met of zonder samenlevingscontract: als er kinderen in het spel zijn, dan zijn jullie samen verantwoordelijk, óók als je bijvoorbeeld gezag hebt als niet-ouder. Je bent wettelijk verplicht om samen een ouderschapsplan op te stellen waarin jullie de afspraken over de zorg en opvoeding van de kinderen vastleggen. Dit ouderschapsplan komt overeen met het ouderschapsplan dat ouders in echtscheiding opstellen.
Verschil uit elkaar na samenwonen en echtscheiding
Uit elkaar na samenwonen, met name als je lange tijd samen beslissingen hebt gemaakt, dat is niet iets om lichtzinnig over te denken. Toch is er een aantal belangrijke verschillen tussen de breuk met een samenlevingscontract of een huwelijksbreuk, en dit komt vooral door de principes waarop deze twee verschillende overeenkomsten worden aangegaan. Zo:
- heb je bij een huwelijk (of geregistreerd partnerschap) automatisch een aantal rechten en plichten tegenover elkaar, zoals het recht om elkaars achternaam te nemen en de plicht elkaar te onderhouden. Bij een samenlevingscontract is dit niet automatisch het geval.
- is er geen gemeenschap van goederen, tenzij je dit expliciet in het samenlevingscontract opneemt.
- heeft bij samenwonen de niet-moeder van een kind (of dit nu een man is of een vrouwelijke partner) niet automatisch ouderlijk gezag, terwijl een kind dat binnen een huwelijk geboren wordt automatisch de biologische moeder en de partner van de moeder als wettelijke ouders heeft.
Wil je op de hoogte blijven van de juridische zaken omtrent een relatiebreuk en echtscheidingsnieuws? Volg ons dan op Facebook!