Omgangsregeling grootouders en kleinkinderen “sympathiek plan”
Als het aan het CDA ligt, kunnen grootouders binnenkort gemakkelijker contact houden met hun kleinkind nadat diens ouders gescheiden zijn. “Een sympathiek plan” noemt de Tweede Kamer het voorstel, maar of dit plan echt in het belang van het kind is, wordt betwijfeld. VVD, PvdA, SP en D66 waren het er tijdens een Kamerdebat over eens dat er nog te veel schort aan de initiatiefnota.
Ruim een jaar geleden kwam het CDA al op voor opa’s en oma’s na een echtscheiding, en nu komt CDA-Kamerlid Mona Keijzer met de initiatiefnota die ervoor zou moeten zorgen dat grootouders meer kans maken op een goede omgang met hun kleinkinderen na echtscheiding. Volgens haar is het zo dat zo’n 4.000 grootouders momenteel geen contact met hun kleinkind hebben doordat de ouders in een vechtscheiding uit elkaar gegaan zijn.
Momenteel is het namelijk zo dat grootouders bij de rechter moeten aantonen dat er sprake is van een ‘nauwe persoonlijke betrekking’ waarmee een omgangsregeling afgedwongen zou kunnen worden. Volgens Keijzer is deze omschrijving niet concreet genoeg. “We kunnen deze vage definitie vervangen door een simpele vraag ‘Zijn de grootouders bloedverwant van het kind?’ Zo ja, dan kan er een omgangsregeling afgedwongen worden”.
Het belang van het kind bij echtscheiding
De Tweede Kamer, echter, is weinig enthousiast over dit idee. Dit soort geschillen zou namelijk idealiter niet in de rechtszaal uitgevochten worden, maar kan beter zonder tussenkomst van de regering en juridische regels geregeld worden. Met nóg een omgangsregeling naast de bestaande omgangsregelingen, raakt de agenda van een kind zo vol dat er alleen maar meer loyaliteitsconflicten ontstaan. Daarom zou, zo stelt Ard van der Steur (VVD), “niet de regering, maar de ouders zelf moeten zorgen voor contact tussen grootouders en kleinkinderen”.
Kind op de eerste plaats
De PvdA pleit daarom voor een plan waarbij het kind wél op de eerste plaats komt, en waar niet gedacht wordt vanuit het belang van de grootouders. Hoewel het verdriet van oma en opa belangrijk is, is dit secundair aan het belang van het kind, legt Keklik Yücel uit. Ook benadrukt Jeroen van Wijngaarden (VVD) dat er met een regeling zoals in het voorstel niet vanuit gegaan kan worden dat een zaak goed afloopt zolang de rechtszaal eraan te pas komt.
Keijzer heeft na de teleurstellende steun vanuit de Kamer te kennen gegeven dat ze blijft werken aan voorstellen die de band tussen grootouders en hun kleinkinderen erkent. Op de hoogte blijven van dit onderwerp? Volg ons dan op Facebook!