Grip op je echtscheiding

Drie stappen die je helpen de controle te behouden

Als je gaat scheiden, komt er veel op je af. Los van de echtscheiding zelf, wat vooral een juridische procedure is, moet je tal van praktische zaken gaan regelen. De meeste zaken regel je zelf gemakkelijk online, voor andere zaken heb je hulp nodig van experts. Maar het allerbelangrijkste is dat je het proces in goede banen kan leiden. Deze 3 tips geven je een leidraad om ervoor te zorgen dat je zelf de touwtjes zoveel mogelijk in eigen hand houdt tijdens het hele proces van je echtscheiding.

Tip 1: Houd emoties en realiteit gescheiden

Ongeacht wie van de twee de beslissing neemt te gaan scheiden, er komen veel emoties bij kijken. Zeker in het begin. Om er zo goed mogelijk mee om te gaan, is het belangrijk om alle gevoelens en emoties toe te laten. Daarna kan je jezelf makkelijker weer bij elkaar rapen om door te gaan. Niet blijven hangen in ontkenning dus maar zorg dat je de realiteit onder ogen blijft zien en erover praat met je omgeving. Probeer daarna bij het regelen van zaken je emoties te parkeren om de controle weer op te pakken.

Tip 2: Denk na over belangrijke beslissingen

Wacht niet te lang met het nadenken over beslissingen die je moet nemen over de praktische zaken. Zet alles op papier en het liefst ook hoe jij het voor je ziet. Als je proactief bent hierin, vergemakkelijkt dit het overleggen (of discussiëren) over bepaalde zaken. Zo houd je goed het overzicht en grip op alles.

Financiën

Van alle bezittingen en schulden maak je een eerlijke verdeling. Je kunt de (spaar)rekeningen zelf online al verdelen, opzeggen of nieuwe aanvragen. Ook het inkomen wordt verdeeld. Uiteraard houdt ieder zijn eigen salaris, maar in veel gevallen zal er sprake zijn van alimentatie. Zeker als er minderjarige kinderen zijn. Meer informatie over het verdelen van de financiën vind je op Wijzeringeldzaken.nl van het ministerie van Financiën.

huis

De woning

Wat gaat er gebeuren met de woning? Blijft één van jullie? In het geval van een koophuis zal dan de vertrekkende partner moeten worden uitgekocht. Maar voor de meeste scheidende koppels geldt dat het simpelweg financieel niet haalbaar is om alleen de hypotheek te dragen. In deze situaties is verkopen vaak de beste optie.
Ook bij de verkoop van je huis kan je steeds meer zelf in eigen hand nemen. Hoe efficiënt en slim is het dan dat je zelf de bezichtigen plant en uitvoert. Je hoeft tijdens de bezichtigingen niet telkens je huis uit, in deze toch al roerige periode. En je weet als geen ander wat de pluspunten van jouw huis en jouw buurt zijn. Welke makelaar doet jou dat na?
Zo krijg je bij Makelaarsland als verkopende partij alle begeleiding en advies van een professional, maar heb je ondertussen zelf de controle over de bezichtigingen. Het persoonlijke contact dat je met potentiële kopers hebt, draagt bij aan een succesvolle verkoop. En dat is wel zo prettig als je net gescheiden bent. Daarnaast kan je alles volgen via een app en blijf je 24/7 op de hoogte van de status van de verkoop. Jouw vaste makelaar ondersteunt je in het verkoopproces. De bezichtigingen doe je zelf en daar waar je een professional voor nodig hebt, zijn zij er voor je. Alle complexe zaken zoals taxatie, verkoopstrategie, vraagprijsadvies, juridische zaken, onderhandelingen en uiteindelijk het opstellen van de koopovereenkomst regelt de makelaar voor jullie. Het is de combinatie van jullie samen die het zo voordelig en succesvol maakt. Je hebt de voordelen van beiden en dat is wel zo prettig. Als verkoper heb je maximale grip, met toch een makelaar van vlees en bloed die je helpt waar nodig.

Inboedel

Alle gezamenlijke spullen verdeel je eerlijk onder elkaar. Om zoveel mogelijk discussie te voorkomen, kan je alvast op eigen initiatief beginnen met een lijst wie wat krijgt. Wellicht zal je hier en daar wat betwisten, maar het zal sneller gaan als het een en ander alvast op papier staat.
Wat vaak niet helemaal top of mind is, wie eventuele huisdieren neemt. Je kunt daarnaast ook nog afspraken maken in de vorm van een maandelijkse vergoeding over de verzorging, voeding en medische kosten van de huisdieren.

money

Verzekeringen en pensioenen

Logischerwijze moet je ook alle lopende verzekeringen (zoals de inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering of gezamenlijke rechtsbijstandverzekering) onder loep nemen en daar waar nodig is, aanpassen of opzeggen.
Verder is het ouderdomspensioen een belangrijke om niet te vergeten. Bij een echtscheiding, heb je recht op een deel van het pensioen van je ex-partner. Dit staat vastgelegd in de Wet verevening pensioenrechten. In principe heb je recht op de helft van het pensioen van je partner dat is opgebouwd gedurende de periode dat jullie getrouwd waren of geregistreerd partnerschap hadden. Mits anders is vastgelegd uiteraard. Ook als je geen aanspraak wilt maken op het ouderdomspensioen van je ex, kan dat en leg je dit vast in het echtscheidingsconvenant. Als je wel aanspraak wilt maken, dan dien je dit binnen twee jaar na je scheiding te melden bij de pensioenuitvoerder. Je hebt hiervoor een speciaal aanmeldingsformulier nodig wat bij de meesten online via de website aangevraagd kan worden.

Testament

Vergeet niet te kijken naar het testament. Het is misschien iets waar je niet meteen aan denkt, maar wel vervelend als je het vergeet en je in de toekomst voor een minder prettige situatie komt te staan.

Tip 3: Tijd voor jezelf

Wanneer alle belangrijke zaken die geregeld moeten worden zijn afgetikt, is het moment daar om goed de tijd voor jezelf te nemen. Ga er lekker op uit met familie of vrienden, besteed eens wat extra tijd aan een hobby of zak een avondje door in de kroeg. Daarna heb je alle tijd om te kijken hoe je je nieuwe leven gaat inrichten, op de manier zoals jij dat wilt.

We hopen dat we met deze 3 stappen je kunnen helpen de touwtjes in handen te houden tijdens het echtscheidingsproces en je de bomen door het bos blijft zien in deze chaotische periode. Gelukkig kan je dus steeds meer zaken zelf regelen. Wel zo prettig om zo grip te houden op je eigen scheidingssituatie.