Oproepcontract beëindigen
Een oproepcontract biedt de mogelijkheid om op een flexibele manier samen te werken. In de praktijk gebeurt het echter nog al eens dat een werkgever een werknemer gewoon niet meer oproept en op die manier het contract beëindigt.
Toch is dit niet helemaal zoals het hoort. Als oproepkracht hoef je hier dan ook zeker geen genoegen mee te nemen. Als je binnen 3 maanden minimaal 4 keer bent opgeroepen, is er een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaan. Dat betekent dat je werkgever de overeenkomst niet zomaar zonder toestemming van jou of het UWV mag beëindigen. Je werkgever kan ook via de kantonrechter het verzoek doen om jouw contract te ontbinden. In elk geval heb je het recht om afgeroepen te worden en loon te krijgen totdat je werkgever toestemming heeft om jou ook daadwerkelijk te ontslaan.
Hoe kan een oproepcontract beëindigd worden?
Er is een aantal manier waarop een oproepcontract beëindigd mag worden.
- Ontslag in de proeftijd
- Ontslag op staande voet
- Ontbinding door de kantonrechter
- Beëindiging met wederzijds goedvinden
- De werknemer zegt het arbeidscontract op
Wat als mijn werkgever zich niet aan de regels houdt?
Als je werkgever zich niet aan deze regels houdt, kun je hier bezwaar tegen maken. Het is slim om hierbij juridische hulp in te schakelen. Een juridisch expert weet precies wat jouw rechten zijn en wat de plichten van jouw werkgever zijn.
Let op: om jou te ontslaan in de proeftijd, heeft je werkgever geen toestemming nodig van het UWV of de kantonrechter.