Onkostenvergoeding
Soms maak je als werknemer kosten voor je werk. Je moet bijvoorbeeld een zakenlunch voorschieten, of maakt extra reiskosten. Je werkgever zal deze kosten in de meeste gevallen compenseren met een onkostenvergoeding. Hier zijn verschillende regels aan verbonden.
Onkosten declareren
De meeste werkgevers kiezen ervoor om hun werknemer de onkosten te laten declareren. Je moet dus indienen welke uitgaven je hebt gedaan, voordat je deze kosten terug krijgt. Vaak moet dit binnen een bepaalde termijn gebeuren nadat je de kosten hebt gemaakt.
Je werkgever kan er ook voor kiezen om een vaste onkostenvergoeding aan te bieden. Je werkgever betaalt jou dan maandelijks een vast bedrag uit, ongeacht de daadwerkelijke kosten die je hebt gemaakt. Deze vergoeding moet uiteraard in verhouding staan met de kosten die je maakt. Het totaalbedrag mag bovendien niet hoger zijn dan 1,2% van je fiscale loon.
Onbelaste en belaste onkostenvergoedingen
Kosten voor reizen, verblijfskosten en maaltijden worden niet meegerekend voor je loon. Hierover hoef je dan ook geen belasting te betalen. Er zijn echter ook vergoedingen die wel meetellen voor je loon en waarover je dus belasting moet betalen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je meer dan €0,19 per kilometer reiskostenvergoeding krijgt. Over het bedrag daarboven moet je belasting betalen.