Mediation: verplicht of vrijwillig?
Bij een conflict kan het lastig zijn om tot goede communicatie te komen tussen jou en je partner. Een mediator kan daarbij helpen. Hij of zij kan met behulp van gesprekken het conflict beter in kaart brengen door de belangen van beide partijen aan te horen en bij elkaar te brengen. Dat klinkt wel positief, maar je zit niet zomaar bij een mediator. Je moet hiervoor met je echtgenoot tot de overeenstemming komen dat dit een goede stap is om gezamenlijk te zetten. Er zijn veel verschillende manieren waarop je bij een mediator terecht kunt komen.
Mediation is altijd vrijwillig
Een mediator zal in het eerste gesprek meteen zijn of haar rol duidelijk uitleggen. De mediator zal een neutrale rol spelen tussen jullie beiden en proberen om samen met jou en je ex-partner tot een overeenkomst te komen. Dit betekent dat de mediator geen ‘uitspraak’ zal doen. Te allen tijde blijft de mediator in gesprek om voor jullie beiden de beste oplossing te vinden. Je kunt op ieder moment aangeven dat je het niet eens bent met de mediator. Dan zal een andere oplossing gezocht worden. Mediation werkt altijd vanuit een vrijwillige basis. Daarom kan jij of de partner op elk moment kiezen om te stoppen met de mediation. Door deze vrijwillige basis is het nog belangrijker voor de mediator om echt aan jullie beiden te denken. Ook de mediator heeft er belang bij om de mediation succesvol af te ronden, en dat kan alleen met de medewerking van zowel jij als je partner.
Mediation beëindigen
Het mediationtraject kan dus altijd beëindigd worden door één van jullie. Volgens het mediationreglement van de Mediatorsfederatie Nederland zijn er twee manieren waarop mediation kan eindigen. De eerste is een schriftelijke verklaring van de mediator dat de mediation al dan niet succesvol is beëindigd. De andere is dat één van jullie via een schriftelijke verklaring aangeeft dat hij of zij zich uit de mediation terugtrekt. Voorheen was het tekenen van een vaststellingsovereenkomst genoeg om de mediation af te sluiten, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Er was namelijk geregeld onduidelijkheid over het precieze moment waarop de mediation beëindigd was. Als duidelijk in de overeenkomst beschreven staat dat de mediation wordt beëindigd met het ondertekenen van de overeenkomst, kan het wel op die manier afgesloten worden. Hierbij hoort dan altijd een datum te staan.
Hoe vrijblijvend is mediation?
Ondanks dat het een vrijwillige keuze is om mee te doen en mee te blijven doen aan de mediation, kun je er niet te vrijblijvend mee omgaan. Er wordt van je verwacht dat je op een actieve manier met de mediation meewerkt, omdat dat nodig is om de mediation succesvol tot einde te kunnen brengen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jullie beiden van tevoren de intentie hebben om er samen uit te komen. Als een van jullie dit niet heeft zal de mediation een lastig proces worden waarin jij, je partner en de mediator niet met een goed gevoel de gesprekken in zullen gaan. Het is mogelijk om in grote moeilijke conflicten naar deeloplossingen te zoeken. Het mediationtraject kan dan gedeeltelijk succesvol zijn. Het kan betekenen dat je een deel van de problemen wel oplost, en dat daardoor de relatie tussen jullie beiden wordt verbeterd. Op die manier haal je altijd een positief resultaat uit de mediation.