Afkopen
Wanneer je als alimentatie-betalende ex-partner in één keer van je betalingsplicht af wilt zijn, is er in sommige gevallen de mogelijkheid om de alimentatie af te kopen. Afspraken hierover zijn dan vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.
Wanneer is afkoop mogelijk?
Afkoop van de alimentatie is alleen mogelijk voor partneralimentatie. Kinderalimentatie kun je niet afkopen en zal je dus altijd minimaal tot het kind 18 is moeten betalen. Volledig van je betalingsplicht af komen door afkoop van de alimentatie kan dus alleen wanneer er geen kinderen in het spel zijn.
Hoe kan ik alimentatie afkopen?
Er zijn twee manieren waarop alimentatie afgekocht kan worden. De eerste manier is afkopen door middel van een geldsom. Deze afkoopsom is gebaseerd op de hoogte en de duur van de partneralimentatie. Een andere vorm van alimentatie afkopen is afkopen met overbedeling. Dit houdt in dat de alimentatie-ontvangende partner de hele inboedel in zin of haar bezit krijgt. Overbedeling kan ook plaatsvinden door de alimentatie-ontvangende partner bijvoorbeeld door de volledige overwaarde van de woning toe te bedelen.
Voor- en nadelen
Het voordeel van alimentatie afkopen is dat je niet meer financieel aan elkaar verbonden bent. Een nadeel is dat er geen herziening van de alimentatie meer mogelijk is. Wanneer de alimentatie-ontvanger bijvoorbeeld na een aantal jaar gaat samenwonen, zou de ander niet meer alimentatieplichtig zijn. Hij of zij heeft dan dus te veel alimentatie betaald door de alimentatie vroegtijdig af te kopen.
Bijstand
Indien de alimentatie-ontvanger binnen 12 jaar na het afkopen van de alimentatie een bijstandsuitkering aanvraagt, kan de gemeente alsnog aankloppen bij de alimentatie-betalende partner. De gemeente hoeft in dat geval geen rekening te houden met onderlinge afspraken.