Alimentatie bij samenwonen
Of je hebt samengewoond of na het verbreken je relatie je weer opnieuw gaat samenwonen, is van invloed op de mogelijkheden om alimentatie te ontvangen.
Alimentatie ontvangen nadat je hebt samengewoond
Heb je samengewoond en is jullie relatie beëindigd? Dan heb je alleen recht op partneralimentatie wanneer jullie een geregistreerd partnerschap hadden. Zonder geregistreerd partnerschap kun je in geen enkel geval aansprak maken op partneralimentatie. Als jullie samenwoonden en wel een geregistreerd partnerschap hadden, heb je recht op partneralimentatie als het inkomen van je ex-partner significant hoger is dan jouw inkomen.
Alimentatie als je opnieuw gaat samenwonen
Als je partneralimentatie ontving en opnieuw gaat samenwonen, komt dit recht te vervallen. Dit is altijd het geval bij een geregistreerd partnerschap en een huwelijk. Het recht op partneralimentatie kan ook komen te vervallen wanneer je duurzaam gaat samenwonen met je nieuwe partner. Dit houdt in dat jullie blijvend een gezamenlijke huishouding voeren. Het is echter wel aan de alimentatieplichtige partner om te bewijzen dat er ook sprake is van duurzaam samenwonen.
Ook wanneer je als alimentatieplichtige partner opnieuw gaat samenwonen, kunnen er veranderingen in de partneralimentatie optreden. Zo kan het zijn dat je je nieuwe partner financieel moet onderhouden, waardoor je draagkracht om alimentatie te betalen daalt. De situatie kan echter ook andersom zijn: je nieuwe partner draagt bij aan de woonlasten, waardoor je draagkracht groter wordt en je meer alimentatie kunt betalen. In dat geval kan je ex-partner een verzoek indienen om de alimentatie te verhogen.