Alimentatierecht
Wanneer je gaat scheiden of wanneer je relatie beëindigd is, heb je in sommige gevallen recht op alimentatie. Dit is van verschillende factoren afhankelijk.
Alimentatie na een huwelijk
Ben je getrouwd geweest en na de scheiding achter gebleven met een te laag inkomen om te voorzien in je levensonderhoud en dat van je kinderen? En heeft je ex-partner een hoger inkomen? Dan heb je in de meeste gevallen recht op alimentatie.
Alimentatie na geregistreerd partnerschap
Ook bij de beëindiging van een geregistreerd partnerschap kun je recht hebben op alimentatie. De regels hiervoor zijn hetzelfde als bij een huwelijk. Net als gehuwde partners, hebben partners met een geregistreerd partnerschap namelijk een onderhoudsplicht ten opzichte van elkaar. In de overeenkomst om het geregistreerd partnerschap te beëindigen, kunnen afspraken over de alimentatie worden opgenomen.
Alimentatie na samenwonen
Als je samen hebt gewoond, heb je alleen recht op partneralimentatie als hier afspraken over zijn gemaakt in een samenlevingscontract. Zonder samenlevingscontract met dergelijke afspraken kom je niet in aanmerking voor partneralimentatie. Wel kan het zo zijn dat je recht hebt op kinderalimentatie. Dit is het geval wanneer je kinderen door je ex-partner zijn erkend.
Indien je recht hebt op partneralimentatie, dien je dit te allen tijde zelf aan te vragen. De aanvraag van kinderalimentatie verloopt via de rechter, deze hoef je dus niet expliciet zelf aan te vragen.