Juridische verzekeringen
Met een verzekering kun je risico’s afdekken die je zelf niet kunt of wilt dragen. Jij betaalt een bepaald bedrag aan premie, waarvoor de verzekeringsmaatschappij (een deel van) de risico’s van jou overneemt.
Er bestaan talloze verschillende verzekeringen, maar het is afhankelijk van je situatie welke verzekeringen voor jou van belang zijn. Verzekeringen zijn vooral handig voor zaken waarop jij geen invloed hebt en waarbij de kosten hoog op kunnen lopen, denk bijvoorbeeld aan brand in je woning of een ongeval wat je veroorzaakt. Rechtsinfo heeft de meest voorkomende verzekeringen op een rijtje gezet.
Aansprakelijkheidsverzekering
De aansprakelijkheidsverzekering, ook wel AVP genoemd, dekt kosten van schade die jij aan personen of spullen veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van iemand die door jouw toedoen gewond raakt bij een verkeersongeluk, of de antieke vaas die je bij je oma om stoot. Met een AVP ben je ook verzekerd voor schade waar je zelf niets aan kunt doen, bijvoorbeeld als de waterleiding springt en je buren hierdoor schade hebben. De AVP dekt geen schade die met opzet is veroorzaakt of schade die is veroorzaakt was terwijl je onder invloed bent van drugs of alcohol. Het afsluiten van een AVP is niet verplicht, maar wel aan te raden. De kosten kunnen namelijk hoog oplopen wanneer jij schade bij anderen veroorzaakt.
Inboedelverzekering
Ook het afsluiten van een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Een inboedelverzekering dekt schade aan de spullen in je woning bij bijvoorbeeld brand of diefstal. Het is daarbij wel van belang dat je de juiste waarde van je inboedel door te geven, om te voorkomen dat een eventuele schade alsnog niet volledig wordt uitgekeerd. Op een inboedelverzekering kun je in veel gevallen ook aanvullende dekkingen afsluiten, bijvoorbeeld om je spullen ook buitenshuis te verzekeren of wanneer je waardevolle sieraden hebt.
Opstalverzekering
Het afsluiten van een opstalverzekering wordt door de meeste hypotheekverstrekkers als eis gesteld. Een opstalverzekering biedt namelijk dekking voor schade aan de spullen die aan je huis vast zitten en je huis zelf. Van het bedrag dat de verzekering uitkeert, zou je bijvoorbeeld je huis opnieuw moeten kunnen laten bouwen als het is afgebrand. Daarnaast keert de opstalverzekering uit als er bijvoorbeeld pannen van je dak zijn gewaaid bij storm of als er een ruit gesneuveld is.
Rechtsbijstandsverzekering
Een rechtsbijstandsverzekering helpt je om juridische hulp te bekostigen als je deze nodig hebt. Bijvoorbeeld als je een conflict hebt in het verkeer of met de verhuurder van je woning. De rechtsbijstandsverzekering vergoedt dan (een deel) van de kosten die je bijvoorbeeld moet maken om een advocaat in te huren.