Ontslag met vaststellingsovereenkomst
Meer hulp nodig?
Vergelijk de aanbieders
Online ontslaghulp
Belofte:
Direct hulp bij ontslag met vaste prijs
Geen vaste prijzen
Bezoek websiteDe beste experts met digitale ondersteuning
Belofte:
De juiste ondersteuning bij ontslag
Geen vaste prijzen
Bezoek websiteOnline ontslag checker
Belofte:
De nr. 1 website op het gebied van ontslag
Vanaf € 250,00
Bezoek websiteOm jou als werknemer te mogen ontslaan, heeft je werkgever in de meeste gevallen toestemming nodig van het UWV of de kantonrechter. Dit kunnen echter lange, vervelende juridische procedures zijn. Daarom kiezen veel werkgever ervoor om in te zetten op een ontslag met vaststellingsovereenkomst. In deze situatie maken jij en je werkgever samen afspraken over jouw ontslag en de voorwaarden die daaraan verbonden zijn en zetten jullie deze samen op papier. Het document waarin deze afspraken worden vastgelegd, wordt ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd.
Wat staat er in een vaststellingsovereenkomst?
In een vaststellingsovereenkomst staan alle afspraken rondom jouw ontslag. Uiteraard staan er basisvoorwaarden in, zoals per wanneer je contract beëindigd wordt. Maar ook alle andere afspraken worden hierin opgenomen, zoals een ontslagvergoeding, wanneer de eindafrekening plaatsvindt en wanneer je je bedrijfseigendommen inlevert bijvoorbeeld.
Hoe komt een vaststellingsovereenkomst tot stand?
Misschien zal je werkgever proberen om jou het eerste voorstel te laten doen voor de overeenkomst. Ga hier echter nooit op in. Het is niet als met solliciteren: als je meteen open kaart speelt, heb je nooit de beste onderhandelingspositie. Laat je werkgever dus met een voorstel komen voor de vaststellingsovereenkomst en ga nooit meteen akkoord met het voorstel dat je werkgever doet.
Tip: laat je vaststellingsovereenkomst controleren
Als je het voorstel van je werkgever eenmaal hebt ontvangen, is het verstandig om hier niet meteen mee akkoord te gaan. Heb je toch al je handtekening gezet? Maak je geen zorgen, je hebt namelijk nog 14 dagen bedenktijd. Gebruik je tijd om een juridisch expert in te schakelen die de vaststellingsovereenkomst voor je kan checken. Een juridisch expert controleert voor jou de vaststellingsovereenkomst en kijkt of de voorstellen die je werkgever doet voor een ontslagvergoeding bijvoorbeeld redelijk zijn. Aan de hand van de adviezen van de juridisch expert kun je ervoor kiezen om zelf met je werkgever verder te onderhandelen over de overeenkomst, of om dit te laten doen door de juridisch expert. De juridisch expert zal er alles aan doen om voor jou het meeste uit je ontslag te halen.