Ontslag met wederzijds goedvinden

De voordelen

  • Ruime mogelijkheid om te onderhandelen
  • Geen juridische procedures nodig
  • Je behoudt het recht op een WW-uitkering

De nadelen

  • De gemaakte afspraken zijn vaak een compromis
  • Niet geschikt als je langdurig ziek bent

Meer hulp nodig?

Vergelijk de aanbieders

Beoordeling

Specialisme:

Online ontslaghulp

Belofte:

Direct hulp bij ontslag met vaste prijs

Geen vaste prijzen

Bezoek website

Beoordeling

Specialisme:

De beste experts met digitale ondersteuning

Belofte:

De juiste ondersteuning bij ontslag

Geen vaste prijzen

Bezoek website

Beoordeling

Specialisme:

Online ontslag checker

Belofte:

De nr. 1 website op het gebied van ontslag

Vanaf € 250,00

Bezoek website

Beoordeling

Specialisme:

Vaste prijzen, geen verzekering

Belofte:

Ontslaghulp on demand

Vanaf € 379,00

Bezoek website

Van een ontslag met wederzijds goedvinden is sprake als jij en je werkgever onderling afspraken maken om het dienstverband te beëindigen. Beide partijen gaan dan akkoord met de gemaakte afspraken, zonder tussenkomst van een rechter of het UWV.

Wanneer ontslag met wederzijds goedvinden?

Je werkgever mag jou niet zomaar ontslaan. Daarvoor is toestemming van het UWV of de kantonrechter nodig. Als er geen geldige redenen zijn om die toestemming te verkrijgen, kan je werkgever proberen om tot een ontslag met wederzijds goedvinden te komen. Je werkgever doet jou dan een voorstel met alle afspraken rondom je ontslag.

Je bent niet verplicht om akkoord te gaan met het voorstel van je werkgever. Als de kans groot is dat het UWV of de rechter je werkgever wel toestemming verleent voor ontslag, kan het slim zijn om wel akkoord te gaan met het voorstel. Uiteraard niet zonder eerst te onderhandelen.

Ga in ieder geval niet akkoord met ontslag met wederzijds goedvinden als je langdurig ziek bent. Voor je Ziektewetuitkering wordt namelijk gekeken naar de manier waarop je contract is beëindigd. Beëindiging met wederzijds goedvinden wordt in dit geval beschouwd als verwijtbare werkloosheid.

De vaststellingsovereenkomst

De afspraken die jij en je werkgever maken over het ontslag, worden vervolgens vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Hierin staan onder andere afspraken over wanneer het contract eindigt, maar ook over de hoogte van de transitievergoeding en bijvoorbeeld de eindafrekening. Eigenlijk alle afspraken rondom het ontslag. Over de inhoud van deze overeenkomst kun je onderhandelen. Zet dus nooit je handtekening onder het eerste voorstel van je werkgever, maar laat een juridisch expert hier naar kijken.

Stappenplan

Als je werkgever jou een voorstel doet voor ontslag door middel van een vaststellingsovereenkomst, is het belangrijk om rustig te blijven.

1. Zet niet meteen je handtekening
Neem het voorstel van je werkgever goed door, maar zet niet meteen je handtekening. Ook niet als het voorstel er op het eerste gezicht goed uitziet.

2. Neem bedenktijd
Vraag je werkgever om tijd om over het voorstel na te denken. Heb je het voorstel toch al getekend? Ook dan heb je nog 14 dagen om je te bedenken.

3. Schakel juridische hulp in
Laat een juridisch expert het voorstel van jouw werkgever nakijken en onderhandelen met je werkgever. Zo haal je het meeste uit je ontslag.

Hulp bij ontslag

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij ontslag

Meest gestelde vragen

Heb ik na ontslag met wederzijds goedvinden nog recht op een WW-uitkering?

Ja, in principe heb je na ontslag met wederzijds goedvinden nog steeds recht op een WW-uitkering. Voorwaarde daarvoor is wel dat het ontslag op initiatief van je werkgever heeft plaatsgevonden. Zorg dus dat dit duidelijk is vastgelegd in de vaststellingsovereenkomst.

Kan ik onderhandelen over de vaststellingsovereenkomst?

Zeker, je hoeft nooit meteen akkoord te gaan met het voorstel van je werkgever. Het kan lastig en spannend zijn om zelf te onderhandelen met je werkgever. Schakel daarom juridische hulp in om het meeste uit je ontslag te halen.

Heb je een andere vraag?

Stel je vraag