3 financiële valkuilen bij echtscheiding
Zo’n 80% van de stellen die gaat scheiden, stelt een echtscheidingsconvenant op. Hierin worden afspraken over de kinderen, alimentatie en het pensioen vastgelegd, vaak opgesteld door de echtscheidingsadvocaat. Deze is immers al betrokken bij jullie situatie én kent de gang van zaken.
Toch kan dit convenant, wanneer verkeerde afspraken gemaakt worden, ook juist voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld wanneer het betalen van alimentatie ingeruild wordt voor een andere financiële tegemoetkoming. Nrcq zette de drie grootste financiële beslommeringen die mensen over het hoofd zien op een rijtje.
1. “Alimentatie in natura”
Een afspraak die vaak gemaakt wordt, is dat de man in plaats van alimentatie de hypotheekrente betaalt voor zijn ex en kinderen die in het gezinshuis blijven wonen.
Als je niet goed oplet, zorgt dit ervoor dat de man steeds minder hypotheekrente mag aftrekken: de fiscus geeft alleen renteaftrek aan degene die het huis bezit. Dit probleem kan worden voorkomen door in het convenant op te nemen dat de helft van de betaalde hypotheekrente alimentatie in natura is.
2. Overname hypotheekschuld in schuldverklaring
In deze tijd zijn huizen met een forse hypotheekschuld eerder regel dan uitzondering. Een partner (vaak de man) kan de hypotheekschuld op zich nemen, om zo geen alimentatie te hoeven betalen.
Maar dit betekent dat de man schuld overneemt van de vrouw, waarmee én de bank akkoord moet gaan én de vrouw belasting over deze schenking moet betalen. Stel daarom een schuldverklaring op voor de vrouw waarover ze ook rente moet betalen, of houd de gemeenschap van goederen in stand.
3. Balans in de pensioenverdeling
Als jullie allebei in loondienst werken, hebben jullie samen pensioen opgebouwd. Dit wil zeggen dat je recht hebt op een deel van het pensioen dat je ex-partner heeft opgebouwd toen jullie samen waren. De problemen ontstaan wanneer jullie niet tegelijk met pensioen gaan.In het convenant kan opgenomen worden dat het pensioen meteen verrekend wordt, en dat de jongste van de twee (of degene die als laatst met pensioen gaat) dus afbetaald wordt.
Maar de belastingdienst ziet dit als inkomen, en zal belasting willen zien. Bovendien heeft degene die al met pensioen gaat een gat totdat de ex-partner stopt met werken. Om dit te voorkomen kunnen jullie elkaars fiscale partner blijven totdat het nieuwe jaar aangebroken is, of kan in het convenant vastgelegd worden dat de pensioenverdeling een andere verhouding aanneemt (bijvoorbeeld 60/40 wanneer hij met pensioen gaat om het gat op te vangen, en omgedraaid wanneer zij met pensioen gaat om de verdeling recht te trekken).
Deze technische punten hoef je bij een scheiding natuurlijk niet tot op de bodem zelf uit te zoeken; als je een goede advocaat hebt kan deze jullie helpen en adviseren. Maar het kan zeker geen kwaad om te weten waar velen voor jullie zich aan gestoten hebben.