CDA komt op voor grootouders na (v)echtscheiding
Dat een ouder na een echtscheiding problemen kan hebben met de omgangsregeling voor zijn/haar kinderen, is een algemeen bekend probleem. Waar minder aandacht aan wordt besteed, echter, is de ellende die grootouders ervaren na een (v)echtscheiding van de ouders van de kleinkinderen. Grootouders hebben hier vaak veel verdriet van, maar totaal geen rechten om op terug te vallen. En hier wil het CDA nu verandering in brengen.
Ruzies, pleeggezinnen en ‘ontvoeringen’
Dat het contact met kleinkinderen vertroebeld kan worden door uiteenlopende redenen, bewijst het volgende tekstje op voormijnkleinkind.nl, een stichting die zich inzet het verloren contact tussen grootouders en kleinkinderen te bevorderen. Want hoewel kinderen na een echtscheiding soms bij ‘de andere’ ouder belanden, kan het ook zijn dat ze in een pleeggezin geplaatst worden of, zoals in dit geval, meegenomen worden naar het buitenland.
“Het lijkt soms al heel lang geleden, maar het is nog maar ruim zes jaar terug dat voor ons volledig onverwacht onze kleindochter ‘ontvoerd’ bleek. De lieve kleine meid, waar we vrijwel dagelijks voor zorgden. Je voelt je dan machteloos, je gelooft het niet. We fietsten naar het appartement, maar 5 minuten van ons vandaan. Helemaal leeggehaald.”
Opa en oma op voormijnkleinkind.nl
Het plan van het CDA
Het CDA presenteerde op 3 maart een plan om grootouders contact met hun kleinkinderen te kunnen afdwingen, wanneer het op een vechtscheiding tussen de ouders van de kinderen aankomt. En dat voorstel valt bij een hoop wanhopige grootouders in goede aarde.
Volgens initiatiefnemers van de nota, Kamerleden Mona Keijzer en Peter Oskam, zorgt het wegvallen van het contact niet alleen voor verdriet bij de grootouders, maar kan het ook negatieve gevolgen hebben voor de kinderen. Het (nauwe) contact dat zij met opa en oma hadden tot de scheiding, valt plots weg, terwijl zij voorheen zo’n belangrijke rol in hun leven vervulden. Bovendien zou het kind in een loyaliteitsconflict tussen ouders en grootouders terecht kunnen komen. “Over het algemeen kan gesteld worden dat het ook in het belang van kleinkinderen is om omgang met hun grootouders te hebben, onder meer om zo hun herkomst beter te leren kennen”, schrijven Keijzer en Oskam.
In navolging van onze buurlanden
Het CDA haalt onderzoek uit 2008 aan waaruit blijkt dat er elk jaar 4000 grootouders bij komen die geen contact hebben met hun kleinkinderen, terwijl ze dat wel willen. Zo’n 12% van de grootouders ziet de kleinkinderen nooit meer terug. Terwijl de stabiele relatie met opa en oma na een scheiding juist heel veel rust kan bieden voor kinderen.
Als het plan wordt aangenomen, komt de situatie in Nederland op gelijke hoogte met de regeling in België, Duitsland en Frankrijk. Daar hebben grootouders volgens de wet recht op een omgangsregeling met kleinkinderen.