De meest gestelde vragen over scheiden
Ieder jaar vindt in september de Dag van de Scheiding plaats. Dit is een initiatief van de Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators. Deze dag is in het leven geroepen om meer aandacht te vragen voor het belang van goede begeleiding bij een scheiding. Dit jaar was de Dag van de Scheiding op 11 september. Genoeg aanleiding voor VROUW van de Telegraaf om de meest gestelde vragen rondom scheiden voor te leggen aan scheidingsmediator Yolande Best. Je leest de antwoorden in dit artikel.
1. Scheiden mensen tegenwoordig te snel?
Er scheiden meer mensen dan vroeger. Maar dit komt vooral omdat het nu gewoonweg mogelijk is. Financieel zijn mensen niet afhankelijk van elkaar en ook religieuze redenen spelen veel minder een rol. Ook kunnen kosten tegenwoordig worden betaald door de Raad van de Rechtsbijstand. De meeste mensen denken zo’n twee jaar na voordat de knoop daadwerkelijk wordt doorgehakt. Belangrijk om op te merken is dat dat dan bij een van de twee partners meestal het geval is. De ander wordt vaak nog compleet overvallen.
2. Kun je, als je zelf wilt scheiden, toch alimentatie krijgen?
Voor kinderen geldt dat er altijd alimentatie geldt tot dat ze 21 jaar zijn. Partneralimentatie is afhankelijk van een aantal factoren. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar wat de een nodig heeft om van te leven en wat de ander kan betalen. Stel, dat de degene aan wie partneralimentatie wordt betaalt hertrouwt, dan vervalt de partneralimentatie. Daarnaast kan je als ontvangende, rechthebbende partij altijd de alimentatie weigeren. Als in dit geval de rechthebbende partij hierdoor in de bijstand komt, kan de gemeente weer bij de ex-partner aankloppen.
3. Kun je je partner ‘uitkleden’?
In principe wordt altijd gekeken naar behoefte en draagkracht. Beide partijen moeten na de scheiding een vergelijkbaar leven kunnen leiden. Dat is nu het uitgangspunt. Er is echter recentelijk een nieuw wetsvoorstel ingediend door D66, VVD en PvdA om de partneralimentatieregeling te moderniseren. In dit voorstel wordt de duur van de alimentatieverplichting verkort, wordt de berekening ervan eenvoudiger en wordt de hoogte bepaald aan de hand van het inkomensverlies dat een ex-partner mogelijk heeft.
4. ‘Goed’ scheiden, bestaat dat?
Volgens Yolande Best bestaat ´goed´ scheiden inderdaad. Maar alleen als beide partijen oog hebben voor het belang van de ander, hoe je dit kunt vastleggen (als er kinderen zijn) en hoe je samen ouders kunt blijven. Maar dat heeft wel tijd nodig. Volgens Yolande lukt dit alleen als er ruimte is in je hoofd en die ruimte creëren lukt niet van de ene op de andere dag.
5. Is scheiden met een advocaat altijd beter dan met een mediator?
Als er kinderen zijn, zal je altijd met elkaar verbonden blijven. Dus is het belangrijk dat de zaken zo goed mogelijk geregeld worden zodat je uiteindelijk allebei op een zo goed mogelijke manier met het leven verder kunt. Als je allebei een advocaat neemt, komt deze niet op voor de belangen van beide partijen. De advocaat kijkt alleen naar de belangen van de eigen cliënt. Als je samen voor bemiddeling kiest, neem je samen een mediator of bemiddelaar in de arm met als doel samen tot goede afspraken te komen. Alle belangen, dus ook die van de kinderen worden erin meegenomen. Bovendien is een mediator vaak goedkoper dan een advocaat.