Echtscheiding binnen een bedrijf: hoe werkt dit?
Een echtscheiding kan invloed hebben op je werkleven. Door de nieuwe gezinssituatie kan het namelijk zo zijn dat je meer moet gaan werken om genoeg geld te kunnen blijven verdienen, of dat je minder moet gaan werken om in de zorg en opvoeding van de kinderen te kunnen volstaan. Maar wat nou als je samen in hetzelfde bedrijf werkt, wat zijn dan je rechten en plichten? PW De Gids zocht het uit.
De casus
Als casus laat PW De Gids een voorbeeld zien van een uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland (17 februari 2016).
Partner A werkt in het bedrijf van partner B wanneer ze besluiten te gaan scheiden. A is werkzaam als administratief medewerker (20 uur per week) in het bedrijf waar B directeur-grootaandeelhouder van is. Ondanks verschillende soorten bemiddeling en mediation om nader tot elkaar te komen, lijken de partners niet tot oplossingen te komen (zowel over persoonlijke kwesties als over het dienstverband).
Nadat partner A zich wegens chronische ziekte blijft ziekmelden, wil de werkgever de arbeidsovereenkomst via de kantonrechter ontbinden. Partner A staat hier niet achter, en wenst (indien er toch sprake is van ontbinding) een transitievergoeding.
Bijkomende aspecten: Partner A zou de perikelen rondom de echtscheiding (in nadeel van partner B) verspreiden onder collega’s. Volgens de werkgever zou (mede hierdoor) de arbeidsverhouding duurzaam verstoord zijn.
Wat vindt het kantonrecht?
Volgens de kantonrechter is er in dezen er geen sprake van een opzegverbod, omdat het werkelijke probleem niet in het ziekteverzuim zit maar in het spaak lopen van de echtscheidingsonderhandelingen.
De rechter stelt bovendien dat partner B niet geschaad is in zijn functioneren door de echtscheidingsverhalen van partner A aan collega’s, omdat de werkgever partner A hier nooit op gewezen heeft.
Lees meer over ontslag via de kantonrechter
De conclusie
De rechtbank spreekt uit dat een vruchtbare en duurzame samenwerking op de werkvloer nog altijd mogelijk is, ondanks de scheiding tussen partner A en partner B. Dit is met name doordat beide partijen hun gelijktijdige aanwezigheid bij het bedrijf hebben geminimaliseerd. Bovendien wordt de onderlinge spanning verkleind door de (chronische) ziekte van partner A.
Met deze informatie wordt de arbeidsovereenkomst in stand gehouden, en dient de werkgever op te draaien voor de kosten van de procedure.
Op de hoogte blijven van alles over echtscheidingen? Volg ons dan op Facebook!