Na de scheiding: 3 moeilijke momenten voor jou en je kinderen

Als de scheiding eindelijk definitief is en je alles met je ex-partner hebt geregeld omtrent de kinderen, wil dat natuurlijk niet zeggen dat al het leed geleden is. Integendeel: voor sommigen is dit, nu al het geregel achter de rug is, het moment dat de periode van rouw pas echt begint. Na een scheiding met kinderen zullen er waarschijnlijk momenten komen die voor jou én voor je kinderen moeilijk te verkroppen zijn. We zetten drie van deze moeilijke momenten op een rijtje.


1. Jij krijgt een nieuwe partner

Voor kinderen is het een ingrijpende gebeurtenis als ouders na de scheiding een nieuwe partner krijgen, dus zorg ervoor dat je hier zorgvuldig mee omgaat. Stel de ontmoeting met de nieuwe partner dan ook uit totdat je zeker weer dat de relatie bestendig is. Zo hoeven kinderen niet te wennen aan iemand van wie ze binnen korte tijd weer afscheid moeten nemen.

Vertel je kinderen eerst op een rustig moment, zonder de nieuwe partner erbij, dat er iemand anders in je leven is. Op deze manier kunnen je kinderen aan het idee wennen voordat ze deze ‘ander’ al moeten ontmoeten. Als je kinderen de tijd gehad hebben om deze melding te verwerken kun je de eerste ontmoeting inplannen. Laat je kinderen (mits ze oud genoeg zijn) en je partner weten wat er te gebeuren staat, zodat je niemand voor het blok zet en iedereen weet waar hij/zij aan toe is. Je nieuwe partner ‘toevallig’ ergens tegenkomen als je met de kinderen op pad bent is eigenlijk altijd af te raden: je kinderen zullen uiteindelijk toch wel snappen dat het niet toevallig is, en deze actie kan voor hen respectloos overkomen.


2. Je ex-partner krijgt een nieuwe partner

Wanneer je ex-partner een nieuwe partner krijgt is dit vaak even slikken. De scheiding is nu immers helemaal definitief, je weet dat je kinderen aan de nieuwe partner moeten wennen en jij evenzo. Het is in dit geval belangrijk om de nieuwe partner niets kwalijk te nemen, hoewel dit in het begin misschien moeilijk is. Zo begin je met een open basis, en kun je, als deze nieuwe relatie echt bestendig blijkt te zijn, in goede communicatie over het welzijn en de keuzes van en over de kinderen praten.

Bij een scheiding kun je in het ouderschapsplan vastleggen hoe lang een nieuwe partner in je leven moet zijn voordat deze aan de kinderen voorgesteld wordt. Zo heb jij, en je ex-partner, iets om op terug te vallen als je twijfelt over de bestendigheid van je nieuwe relatie.


3. Je ex-partner krijgt een kind

In deze situatie zijn er twee scenario’s mogelijk: of je kind is enthousiast over de geboorte van een nieuw broertje of zusje, of je kind zit hier totaal niet op te wachten. Welke van deze scenario’s van toepassing is, is irrelevant voor het advies dat we voor jou hebben. Het is namelijk in beide gevallen belangrijk dat je je eigen gevoelens niet in de weg laat staan van de manier waarop je je kind klaarstoomt voor de aankomende geboorte.

Als je kind dolenthousiast is, is de situatie gemakkelijker. Hoewel het misschien moeilijk is om dit enthousiasme met je kind te delen, kun je waarschijnlijk wel gemakkelijk gesprekken hebben over wat er staat te gebeuren en wat dit nieuwe broertje of zusje voor veranderingen met zich mee gaat brengen. Als je zelf verdriet voelt over de situatie, is dat helemaal niet erg. Dit gevoel mag er zijn. Let er alleen op dat je dit gevoel niet overbrengt op je kind.

Als je kind zelf gevoelens van boosheid of verdriet voelt tegenover het ‘nieuwe’ kind, is het een ander verhaal. Het is in dit geval belangrijk dat je gesprekken met je kind aangaat waarin je benadrukt dat je ex-partner niet minder van hem of haar zal houden, en dat je kind hoe dan ook deel zal uitmaken van het hele gezin. Als je nog met je ex-partner door een deur kan, is het ook een goed idee om deze dingen met hem of haar te bespreken. Zulke ingrijpende veranderingen vallen of staan met een goede communicatie.

Het is niet erg om je op deze moeilijke momenten verdrietig, boos of juist opgelucht te voelen. Het is na een breuk namelijk helemaal niet vreemd om af en toe een ‘terugval’ te hebben; je hebt immers veel met elkaar gedeeld. Maar zodra er kinderen in het spel zijn, is je rol als ouder belangrijker en is het jouw taak om ervoor te zorgen dat zij zo zorgeloos mogelijk door de scheiding heen geloodst worden.