Neemt het aantal vechtscheidingen eigenlijk wel toe?
Trouwe lezers van NRC Handelsblad kennen de rubriek geheid: Factcheck. In deze sectie analyseert de krant of een bepaalde bewering die in de krant heeft gestaan waar is. En zo zei Joke Hermsen in NRC Weekend dat ‘het aantal vechtscheidingen nog altijd toeneemt’. Maar klopt dit eigenlijk wel? Dat onderzoekt Thomas Rueb in de krant van 20 juli.
Wat is een vechtscheiding?
Om te bepalen of het aantal vechtscheidingen toeneemt, zal er eerst bekeken moeten worden wat een vechtscheiding nu eigenlijk is. Hier bij rechtsinfo schrijven we vaak over de vechtscheiding, en de impact die het heeft op grootouders, of hoe het ouderschapsplan deze vechtscheiding in de hand werkt. Waar het dus in ieder geval om lijkt te gaan, is dat er bij een vechtscheiding kinderen in het spel zijn. Bovendien is een bijkomend aspect over het algemeen dat ouders voor de rechter hun problemen moeten uitvechten.
De conclusie
Het aantal echtscheidingen ligt de laatste jaren op ongeveer 34.000 per jaar (CBS), en ook het aantal scheidende ouders dat voor de rechter moet komen (zie het onderzoek van Marit Tomassen-Van der Lans waar we eerder al over schreven) blijft ongeveer gelijk. Echter, concludeert Rueb, als we kijken naar “hoeveel kinderen van scheidende ouders te maken krijgen met ernstige ruzies, dan zie je inderdaad een stijgende trend”. Bovendien wordt de Raad voor de Kinderbescherming steeds vaker bij echtscheidingen betrokken.
Als we de definitie van een vechtscheiding dus ophangen aan het leed van kinderen, lijkt het erop dat kinderen steeds vaker slachtoffer worden van een vete die wordt uitgevochten tussen ouders. Scheidingsbemiddeling kan een uitkomst bieden voor ouders die hun problemen zonder dat hun kinderen daar de dupe van worden.