Waar moet je op letten als je online wil scheiden?
Een online scheiding is zoals we vorige week al schreven snel, goedkoop en gemakkelijk. Maar doordat de procedure zo ideaal lijkt, brengt deze ook een aantal zorgen met zich mee. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor een groot deel van de echtscheiding, en dit is precies waar de valkuilen in verstopt zitten.
1. Ga niet te snel, maar wel snel genoeg
Bij een online scheiding is het, doordat het zo eenvoudig is, gemakkelijk om ‘te snel’ te gaan. Jullie maken snel afspraken en zetten deze op papier, waarna een van de twee er vervolgens achter komt dat hij of zij helemaal niet zo goed uit de bus komt. Neem daarom wel genoeg tijd om goed na te denken over waar je afspraken over maakt en hoe deze afspraken je toekomst beïnvloeden.Aan de andere kant kunnen jullie ook juist in een slentergang terechtkomen. Jullie hebben het allemaal immers zelf in de hand en kunnen zo lang over het opstellen van het echtscheidingsconvenant doen als je wilt. Probeer daarom op regelmatige basis knopen door te hakken en hanteer een concrete plannen voor het op papier zetten van de afspraken.
2. Neem een betrouwbare instantie in de arm
Online scheidingen zijn iets van de laatste tijd, en in dit geval betekent dat dat er nog geen organisaties of verenigingen zijn van legitieme partijen die deze dienstverlening uitoefenen. En met een online scheiding komen net als met andere digitale diensten ook frauderende, niet-legitieme of simpelweg onbekwame dienstverleners om de hoek kijken. Zoek daarom goed uit met wie je in zee gaat. Vergelijk verschillende instanties, kijk naar ervaringen van andere klanten, neem persoonlijk contact op en bekijk hoe betrouwbaar de informatie op de website is (bij veel spel- en taalfouten gaat het vaak om een fraudeur, bij informatie die niet klopt vaak om een onbekwame partij).Lijkt bijvoorbeeld de prijs te mooi om waar te zijn? Dan is dit het waarschijnlijk ook. Omdat de griffierechten bij de rechtbank al €285 per zaak kosten, zit je met een online scheiding vaak op minstens €350 per persoon.