Bijstand en alimentatie
Na een scheiding kan het voorkomen dat je in de bijstand terecht komt. Dit kan zowel de alimentatie-ontvangende als de alimentatieplichtige partner overkomen. In beide gevallen heeft dit gevolgen voor de alimentatie.
Alimentatie-ontvanger komt in de bijstand
Als je alimentatie ontvangt en in de bijstand terecht komt, wordt dit verrekend met je partneralimentatie. Als je binnen 12 jaar na de scheiding een bijstandsuitkering aanvraagt, zal de Sociale Dienst bij je ex-partner aankloppen om de bijstandsuitkering te verhalen op je ex-partner. Het deel dat je ex-partner jou betaalt aan partneralimentatie, wordt volledig gekort op je bijstandsuitkering. Ook wanneer jullie onderling hebben afgesproken dat je ex-partner jou geen alimentatie hoeft te betalen, zal de Sociale Dienst bij je ex-partner aankloppen. Als je ex-partner onvoldoende draagkracht heeft om jou partneralimentatie te betalen, heb je recht op volledige bijstand.
Alimentatieplichtige komt in de bijstand
Ook als alimentatieplichtige kun je in de bijstand terecht komen. De hoogte van de alimentatie die je moet betalen, is gebaseerd op je draagkracht tijdens de scheiding. Als je in de bijstand terecht komt, valt die draagkracht dus weg. Dit is in de meeste gevallen reden om de alimentatiebedragen te herzien. Zolang er geen andere bedragen zijn afgesproken in onderling overleg of door de rechter zijn bepaald, dien je het oude bedrag nog wel te betalen. Als je in de bijstand terecht komt, is het dus van belang dat je zo snel mogelijk in gesprek gaat met je ex-partner om tot een oplossing hiervoor te komen.