flitsscheiding

Tot 1 maart 2009 was het nog mogelijk om snel, buiten de rechter om te scheiden. Hoe werkte dat? Een gemeenteambtenaar zette het huwelijk om in een geregistreerd partnerschap. Dit geregistreerd partnerschap kon daarna snel ontbonden worden door bijvoorbeeld een notaris. Door een wetswijziging is de flitsscheiding bij een gemeenteambtenaar sinds een aantal jaar dus niet meer mogelijk.

De vernieuwde flitsscheiding

De flitsscheiding was altijd de snelste en makkelijkste manier van scheiden buiten de rechtbank om. Het was de makkelijkste manier om snel te scheiden, mits je samen geen kinderen had. Want dan moest er een ouderschapsplan worden opgesteld wat door de rechter gekeken en beoordeel moest worden. Maar wat is er nu als alternatief voor de flitsscheiding? Dat is de online echtscheiding. Hierbij regel je alles zelf, online samen met je aanstaande ex-partner. Je ontvangt digitaal de documenten die je moet invullen. In deze documenten leg je alle afspraken vast. Daarna stuur je de documenten terug en een juridisch specialist zal ze nog even beoordelen voor hij ze indient bij de rechtbank. Je hoeft dus zelf helemaal niet naar de rechtbank toe. Als de rechter de scheiding heeft uitgesproken ontvang je vanzelf de beschikking. De scheiding is pas officieel als de beschikking is ingeschreven bij de gemeente.

Voor wie

Online scheiden is niet voor iedereen de beste manier van scheiden. Het is alleen haalbaar als je als scheidend paar nog goed met elkaar kunt overleggen, bereid bent naar elkaar te luisteren en zo nodig compromissen te sluiten om tot goede, werkbare afspraken te komen. Het kan een ideale start zijn voor ouders met jonge kinderen om ook na de scheiding nog goed met elkaar overweg te kunnen.

Voordelen

Online scheiden kent drie grote voordelen:
– Snel scheiden: binnen enkele weken kan de scheiding rond zijn;
– Goedkoop scheiden: je betaalt enkel een vast bedrag, geen extra kosten achteraf;
– Makkelijk scheiden: je maakt samen alle afspraken en legt deze vast, zoals jullie dat willen.

Nadelen

Ook kunnen we je een paar nadelen benoemen:
– Het is alleen een goede manier als je op goede voet uit elkaar gaat. Ruzie of knelpunten waar je het samen niet over eens wordt, zijn funest voor een online echtscheiding;
– Zorg dat je wel extra hulp krijgt voor bepaalde zaken, zoals een makelaar of taxateur voor het woonhuis mocht dat verkocht moeten worden. Je wilt hier niet de fout in gaan met zaken als een verrekening in de overwaarde van de woning.

Toch een beetje hulp

Als je het liefst snel wilt scheiden en het samen wilt regelen, maar je komt er op een aantal punten niet uit? Dan kan je ook een mediator inschakelen. Net als bij een online scheiding ga je samen aan de slag om persoonlijke afspraken te maken en zal ook na de scheiding de relatie tussen beiden stukken beter zijn dan wanneer je de scheiding uitvecht voor de rechter. Ook bij een mediator bepaal je samen wat er afgesproken wordt. De mediator bemiddelt enkel bij bepaalde punten. Zodra je daar uit bent gekomen, helpt de mediator ook bij de rest van de scheiding en kan je na een aantal gesprekken ook snel gescheiden zijn mét een beetje extra hulp.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden