Goedkoop scheiden
Het besluit om te gaan scheiden is al erg vervelend en dan komen er ook nog eens kosten bij kijken. Als je wilt scheiden, wil je de kosten daarvoor waarschijnlijk graag zo laag mogelijk houden. Daarvoor zijn verschillende factoren van belang. Ook wanneer je een laag inkomen hebt, zijn er mogelijkheden om te scheiden.
Goed contact met je ex-partner
Om zo goedkoop mogelijk te scheiden is het van belang dat jij en je ex-partner nog goed contact met elkaar hebben. Als er nog goed contact is, kunnen jullie zelf veel afspraken maken en dingen op papier zetten, waardoor jij en je ex-partner weinig hulp nodig hebben van een advocaat.
Zelf alle documenten invullen
Het goedkoopst kun je scheiden wanneer je zelf de volledig ingevulde documenten, zoals het echtscheidingsconvenant en eventueel ouderschapsplan invult een aanlevert. Een advocaat hoeft dan het verzoek tot scheiding alleen nog maar bij de rechtbank in te dienen, waarna je scheiding snel geregeld is. Ook wanneer je graag wilt dat de documenten gecontroleerd worden voordat ze naar de rechtbank gaan of wanneer je wat begeleiding nodig hebt bij het invullen, kun je relatief goedkoop scheiden.
Scheiden zonder inkomen
De overheid heeft ervoor gezorgd dat ook wanneer je weinig inkomen hebt, je een scheiding kunt bekostigen. In Nederland kun je in dat geval namelijk een beroep doen op gesubsidieerde rechtsbijstand. Vaak kan ook het grootste deel van een scheiding hiermee gefinancierd worden. Het is dus de moeite waard om na te vragen of je hier recht op hebt. Indien je gebruik kunt maken van gesubsidieerde rechtsbijstand om je scheiding mee te betalen, hoe je alleen nog zelf de griffiekosten te betalen. Ook hier krijg je een korting op. Deze is afgestemd op je inkomen. De scheiding kost jou dan alleen de griffiekosten, die 41,50 euro p.p. bedragen.