Verdeling huis bij scheiding

Verdeling huis bij scheiding

Je woning is een belangrijk onderdeel van je leven. Het is je thuis. Je veilige haven. Wanneer jij en je partner besluiten om uit elkaar te gaan, dien je na te denken over de bestemming van de woning. Is het meteen duidelijk dat jullie de woning willen verkopen óf heb je twijfels omdat een van beide er graag zou willen blijven wonen? Wat jullie ook kiezen, het is nodig om alle belangrijke zaken omtrent het huis in kaart te brengen zodat je weet hoe de waarde ervan verdeeld moet worden.

Overwaarde en onderwaarde

Zijn jullie destijds in gemeenschap van goederen getrouwd, dan ben je beiden voor 50% eigenaar van jullie koopwoning. Bij het verdelen van een koopwoning is er over het algemeen sprake van een overwaarde of onderwaarde. Is er in jullie geval een overwaarde aanwezig, dan wordt de opbrengst over jullie verdeeld. Blijft er na het aflossen van de hypotheekschuld echter een restschuld over? Jullie zijn voor het aflossen ervan beiden verantwoordelijk.

Willen jullie het huis niet verkopen, omdat één van beiden graag in de woning wil blijven? In het geval van een overwaarde zal degene die in de woning wil blijven wonen de vertrekkende partner de helft van de overwaarde moeten betalen. Dit bedrag noemen we de uitkoopsom. Zou er bij een verkoop echter sprake zijn van onderwaarde, dan dient de partner die vertrekt de achterblijver een uitkoopsom te voldoen. Voor meer informatie over het berekenen en moeten betalen van een uitkoopsom, verwijzen we naar het artikel ‘uitkopen partner’.

Als jullie niet in gemeenschap van goederen zijn getrouwd maar onder huwelijkse voorwaarden, dan zullen de afspraken met betrekking tot de verdeling van de woning terug te vinden zijn in de voorwaarden. Voorbeeld: hebben jullie destijds afgesproken dat de woning van jou is? Wanneer er sprake is van een overwaarde pluk jij hier de vruchten van. Is de waardestijging echter ontstaan doordat jullie gezamenlijk in de woning hebben geïnvesteerd, dan dien je de overwaarde wel te verdelen. De overwaarde valt onder het gezamenlijk vermogen dat jullie gedurende het huwelijk hebben opgebouwd.

Uitkopen of verkopen

Als jij graag in de woning wilt blijven wonen en volledig eigenaar wilt zijn, dan zul je de hypotheek moeten overnemen. Om de hypotheek op jouw naam te kunnen zetten, dien je natuurlijk voldoende inkomsten te hebben. In het geval van een overwaarde, dien jij jouw vertrekkende ex-partner bovendien een uitkoopsom te betalen. Is het voor jou niet mogelijk om de hypotheek op te hogen zodat je jouw ex de uitkoopsom kunt overmaken en heb je het geld niet op je spaarrekening staan? Je zal er dan toch voor moeten kiezen om het huis te verkopen en de overwaarde met elkaar te verdelen.

Verdeling huis bij scheiding: de mogelijkheden

Het oversluiten van de hypotheek dien je te regelen bij jouw hypotheekverstrekker. Gaat de bank niet akkoord met het overzetten van de hypotheek op één naam dan kunnen jullie ervoor kiezen de woning alsnog te verkopen. Een andere optie is om het huis op beide namen te laten staan. Een nadeel hiervan is wel dat je daardoor niet volledig loskomt van elkaar. Tevens zijn er ook fiscale nadelen aan verbonden. Is het noodzakelijk dat jullie de woning verkopen, maar wil je ex niet meewerken? Je kunt door middel van een advocaat medewerking via de rechtbank afdwingen.

Verkoop huis met onderwaarde

Als jullie besluiten het huis te verkopen en er is sprake van overwaarde, dan ontvang je in de meeste gevallen beiden 50% van de opbrengst. Hetzelfde geldt wanneer je huis onder water staat en er na een verkoop een onderwaarde oftewel een restschuld ontstaat. Zal er in jullie geval na een verkoop een restschuld ontstaan, dan zal deze over jullie beiden worden verdeeld, tenzij er in de huwelijkse voorwaarden iets anders staat vermeld. Hebben jullie tijdens het afsluiten van de hypotheek voor Nationale Hypotheek Garantie gekozen? Het kan zijn dat deze instantie de restschuld van je overneemt waardoor deze komt te vervallen. Om in aanmerking te komen voor deze regeling dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Akte van verdeling

Wat je ten aanzien van de verdeling van het huis bij een scheiding ook beslist, het is verstandig de gemaakte afspraken vast te leggen in het echtscheidingsconvenant. Blijft een van jullie in de woning wonen, dan zal er ook een akte van verdeling moeten worden opgesteld. In deze akte beschrijven jullie wie er in het huis blijft wonen en wie er per wanneer verantwoordelijk zal zijn voor de hypotheekbetalingen. Met een akte van verdeling hoef je bovendien geen overdrachtsbelasting te betalen. Het is dus niet enkel heel erg duidelijk, maar ook nog eens voordelig.

Meer informatie

Heb je na het lezen van dit artikel vragen en zou je graag meer weten over de verdeling van een huis bij een scheiding? Neem dan nu geheel vrijblijvend contact met ons op. Bij Rechtsinfo.nl staan we voor je klaar om jou te informeren en adviseren.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden