Hypotheek overnemen
Jullie bezitten samen een koophuis en hebben besloten uit elkaar te gaan. Samen zijn jullie het erover eens dat jij in de woning blijft wonen. De hypotheek moet dan op jouw naam worden gezet en er zal een uitkoopsom moeten worden betaald. Maar, hoe werkt het uitkopen van een partner precies? Waarmee moet je rekening houden om de hoogte van de uitkoopsom te bepalen? Aan de hand van een aantal overzichtelijke stappen en een duidelijk voorbeeld leggen wij het uit.
De hoogte van de uitkoopsom bepalen
Graag wil jij in het huis blijven wonen, maar daarvoor dien jij – in de meeste gevallen – jouw partner uit te kopen. Om de hoogte van de uitkoopsom te kunnen bepalen, dienen jullie rekening te houden met een aantal zaken.
De waarde van de woning
Op de eerste plaats is het belangrijk te weten wat de huidige waarde van het huis is. Jullie kunnen hiervoor de meest recente WOZ-waarde aanhouden, maar het is ook mogelijk een onafhankelijke taxateur in te schakelen. Houd er rekening mee dat de WOZ-waarde van een woning niet altijd gelijk is aan de daadwerkelijke waarde van de woning. Dit kan komen doordat de huizenmarkt bijvoorbeeld in een korte tijd explosief is gegroeid óf juist is ingestort. Het laten taxeren van de woning is in veel gevallen dan ook een beter idee.
De hoogte van de hypotheekschuld
Zijn jullie op de hoogte van de waarde van het huis, dan is de volgende stap het opvragen van de actuele hypotheekschuld. Het is belangrijk te weten welk saldo er op dit moment openstaat, zodat jullie weten of er bij een eventuele verkoop sprake zou zijn van een overwaarde of onderwaarde.
De hoogte(s) van de eigen inbreng
De laatste factor is die van de persoonlijke inbreng.
Heeft één van jullie tijdens de aanschaf van de woning meer eigen geld ingebracht? Dan heeft degene die minder heeft ingelegd een schuld bij de ander. Deze persoon is zijn partner 50% van het verschil in inleg verschuldigd.
Jouw toekomstige ex-partner heeft destijds 1.000 euro ingelegd, jij 4.000 euro. Het verschil is 3.000 euro.
Jouw toekomstige ex-partner is jou dus 1.500 euro verschuldigd.
Op deze manier hebben jullie dan beiden 2.500 euro ingelegd en is de persoonlijke inbreng weer in balans.
Voorbeeld uitkoopsom berekenen
De waarde van het huis is op dit moment 200.000 euro.
De hoogte van de hypotheekschuld is 160.000 euro.
Jij hebt destijds 4.000 euro eigen geld ingelegd.
Jouw partner heeft 1.000 euro ingelegd.
Wanneer het huis zou worden verkocht is er dus sprake van een overwaarde van 40.000 euro. Jullie zouden in dat geval beiden 20.000 euro ontvangen. Maar, jij hebt bij het aanschaffen van de woning 3.000 euro meer ingelegd dan jouw partner. Hierdoor is jouw partner jou 1.500 euro verschuldigd. Is jouw partner degene die moet worden uitgekocht, dan heeft hij dus recht op een uitkoopsom van 18.500 euro (20.000 – 1.500). Moet jouw partner jou uitkopen dan bedraagt de uitkoopsom 21.500 (20.000 + 1.500).
Bovenstaand voorbeeld geldt wanneer er sprake is van een overwaarde. Maar wat, als de waarde van de woning lager is dan de openstaande hypotheekschuld? In dit geval zal degene die vertrekt de helft van de onderwaarde moeten uitbetalen aan degene die in het huis blijft wonen.
De afspraken over de woning vastleggen
Zijn jullie getrouwd, dan zullen de afspraken over de woning en de uitkoopsom in een regelingsakte moeten worden vastgelegd bij de notaris. De inhoud van deze akte wordt rechtsgeldig wanneer de rechter het echtscheidingsvonnis uitspreekt. Mocht degene die de uitkoopsom dient te betalen zich niet houden aan de gemaakte afspraak, dan is het mogelijk de uitkoopsom alsnog via de rechtbank op te eisen.
Als jullie niet getrouwd zijn, dan is het niet nodig de afspraken vast te laten leggen in een regelingsakte. Het is wel verstandig de afspraken te beschrijven in een notariële akte zodat deze rechtsgeldig zijn. Willen jullie graag begeleiding tijdens het maken van de afspraken en advies, dan kunnen jullie er ook voor kiezen om een mediator in te schakelen.
Meer informatie over het uitkopen van een partner
Zou jij graag professionele hulp en advies krijgen bij het uitkopen van jouw partner en/of andere zaken die komen kijken bij het verkopen van een huis bij een scheiding of overnemen van de hypotheek? Op rechtsinfo.nl vergelijken we verschillende experts op het gebied van scheiden en hypotheken en voorzien wij jou van alle nuttige informatie.
Heb je een vraag voor ons? Stuur ons dan via het contactformulier geheel vrijblijvend een bericht. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op om je te informeren.
Meest gestelde vragen
Hoe neem ik de hypotheek over na de scheiding?
Als jij in jullie gezamenlijke woning wilt blijven wonen na de scheiding, zal je de hypotheek over moeten nemen. De…
Lees meer →